Transformation and reconstruction of BaiHua Park: Alternative planning for complex objectives, China

From Wikienfk5
Jump to: navigation, search

Back to Student Case Studies

Name BaiHua Park
Place Jining City,Shandong Province
Country China
Author(s) John Sun,Hua Shu and Ya Li
Project start 2007.07
Completion 2011
World Heritage No
Client Jining urban planning design and research institute
Project costs enter the costs (if known)


Rationale: Why is the case study interesting?

BaiHua Park is an ordinary public garden in Jining City. In its 20 years history from the 1990's, it has been looked as an simple-use open space and divided into several parts by different authorities.In 2001, archaeologists found ruins of "xinggongchunshu" in southwest of Baihua park. It is one of the famous ancient serial landscapes in Jining city. However, for some reasons, the site had been protected since then and not open to public. The renewal of this garden started from 2007, and is still ongoing. What will the BaiHua park be? From the mayor and the local administration's perspective, it should be an indispensable part of the Harmonious Society.For citizens nearby, it should be their playground for morning exercises and fitnesses. From the ecologist's view,it should be a habitat and shelter for indigenous species and creatures.For the garden's managers, it should be a park easy to operate and without additional management and money. And for us designers,it should be a cultural landscape adapting to the fast urbanization and the climate change.

The uniqueness of this case is that it has multi-expectations and complex goals.The planning will show us a programme coordinating different communities and solving so much problems.

Author's perspective

As an urban planner engaged in city planning and design for 3 years, I don’t have much experience to deal with such a landscape project. So, it’s a big challenge for me at first. Through the process cooperating with landscape gardeners, water supply & sewerage engineers, civil engineers and local administrative, I have learned a lot as follows:

1.Look the planning as an dynamic solution, not a final blue print.

2.City garden acts as a shelter for local species and resistance against fast metropolis expansion.

3.Design the lake to store and purify storm and rain, to adapt the climate changes and water scarcity, not just for aesthetic use only.

4.Protect ruins with a reasonable manner. Do not damage the integrity as well as enhance public knowledge.

Cultural landscape context

Jining city locates in the central region of southwest of Shandong province, belongs to warm temperate zone and monsoon climate. It has ample water resource. The overall resource is up to 41.74 billion stere. There are five rivers in the main district. Biological diversity is well above the average of Shandong. Baihua park will be a part of the overall green system and water grid.

As to culture, Jining city has long been well known as "The hometown of Confucius and Menci, a state of etiquette". It is the birthland of East Confucianism Culture and Chinese Culture. There are 300 ancient ruins, 70 immemorial architectures and 60 antiquated tombs in Jining. One of the famous ancient serial landscapes in Qing Dynasty, "xinggongchunshu" ruins was found in Baihua park in 2001.

“The serial scene is a traditional perception of landscape in China. This tradition records not only the direct visual landscape but also the scenes with deep historical reference, which is also the perception of landscape from various sensory experiences. The titles of many examples emphasized the interaction between the subject and object of landscape and the timeliness of landscape experience through the connection with special seasons, climates, festivals and events. ”(Cited from "Phenomenological Landscape Study: The Modernity of Chinese Traditional Perception of Landscape Reflected in Serial Scenes" ,LI Kai-ran, (England) Jan Woudstra , 2009, Chinese Landscape Architecture, Vol.25/161, page29)Based on the ancient "xinggongchunshu" ruins, we try to create a new "eight-serial scenes" of Jining city in Baihua park.

"Xinggongchunshu" ruins mean "Emperor Qianlong's palace with trees in the spring". It comes from a poem of Emperor Qianlong, a famous monarch in the Qing Dynasty. The protection of this ruins relates to the appreciation of historical landscape heritage.

Socio-political context

Jining is the central city of southwest Shandong province. In 2007, the population is 840,000, GDP is 1736 billion yuan.

Back to top

Spatial analysis of area/project

The new Baihua Park covers an area of 17.16 acre. The main landscape is water system. It consists of a lake and a river. They are magnified on the basement of the original water system. Through calculating precipitation per year in Jining city, we get a water scope as the whole water storage in the park. From summer to autumn, water from city drainage are collected to the lake, they are cleared up for daily use, supplementary water are pumped down as an addition for subterranean water. Through the process, the Baihua park could operate all by itself, without outsider supply from the city. And it also could preserve the security of the ecological environment.

Along the water, there's a lake lane to connect roads in the park. Roads are divided into three kinds: main road, sub-road and branch. With the entrance square and parking lot, they forms the Transportation System.

Analysis of idea/program/function ("Planning Objective")

Open spaces, main landscapes & subordinate landscapes are linked by transportation system. Sight interface is open to the city. From any position along the city road, you can get a finely view.

The whole park was divided into 6 districts. They are : Entrance square district; Flowers viewing district; Children amusement district; Water landscape district; Forest & exercises district; The elderly activity district. Ruins "Xinggongchunshu" locates in Flowers viewing district, it is well protected and being open to public.

Analysis of design/planning process ("Process Biography")

In the 1990s, China was experiencing a fast urbanization and city expansion process, Jining city is also included.

Baihua park locates in the Liuzhuang village, it is the so-called "combination area of city and country", it has huge lakes and much cultivated land. The local Urban Planning Bureau aimed to maintain this area as a city park for people living nearby. At first, this park was divided into two parts. One was called "Baihua park", means "thousands of flowers", the other one was called "Children's Playground", landscapes and instruments were independent in the two parts.

In 2007, local municipal government decided to merge the two parks into one, and redesign it. This task was handed into Jining urban planning design and research institute.

After detailed investigation and on-spot research, a design sketch was handed to the leaders in charge. The new park aims to be open to the public, so many buildings, originally belonging to private or government owners, must be removed or destroyed. From the city to district's administration, many meetings were held to persuade the stakeholders into giving up or making sacrifice. At the same time, drawings and sketches were being revised time after time, absorbing suggestions from the government, experts and public. In August the 20th, 2008, a final design was authorized by local Urban-planning Bureau.

Back to top

Analysis of use/users

The park took different users into consideration when it was redesigned in the beginning. According to the POE of this project, various users make use of different zones freely, without disturbing, just accords to designer's expectation.

Future development directions

Reconstruction of Baihua Park consists of two phases. Phase I had finished in 2009 and achieved much appreciation and approval from the society and people. Phase II is still in building, The project is expected to be done in 2011.

Back to top

Peer reviews or critique

Some engineers and architects from other design companies criticize that the new park lacks the feeling of farmland. They miss the days when the park used to have a natural pool, brook and barren land. They complain that too much man-made buildings in the park damage the overall landscape. On the other hand, due to the unfinished construction in the park, the water system cannot work effectively to purify and reuse rains collected from the city's drainage as expected.

Successes and limitations

The design has won many important prizes in Jining city as well as in Shandong province. It explores the possibility to use a park's water system to adapt the climate change and to deal with water scarcity. However, it's the first time for us to cope with such an item like this. We do not have much technical experience and sufficient knowledge in it.

Successes

  • Reconstruction of cultural landscape
  • Creation and restoration of traditional serial Scenes
  • Appreciation and protection of historical heritage
  • New technical measures to adapt water scarcity
  • More plants for carbon fixation

Limitations

  • Method to deal with old landscape
  • Obstacles from some local administrative(commercial, monopoly, e.g.)
  • Manage institutions in landscape
  • Measures are difficult and highly expensive

What can be generalized from this case study?

No data available


What research questions does it generate?

No data available

Back to top

Image Gallery

Back to top

References

  • LI Kai-ran, (England) Jan Woudstra,2009: Phenomenological Landscape Study: The Modernity of Chinese Traditional Perception of Landscape Reflected in Serial Scenes, Chinese Landscape Architecture, Vol.25/161, page29
  • Jining City Master Plan (2008-2030), China Academy of Urban Planning & Design , Jining Urban Planing and Research Institute , 2009.
  • Website Year: Link, keyword, ...
  • etc.



Back to top